ЗА ДА СИ В ТЯЛОТО, КОЕТО ОБИЧАШ
НАЧАЛО
СПОРТОВЕ И УСЛУГИ
ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
ДРУГИ

TECHNOGYM

ЦЕЛУЛИТЪТ

Целулитът е натрупване на отпадъчни продукти, вода и мазнина в подкожния клетъчен слой. С разрастването си той притиска кръвоносните и лимфни съдове.

Как се образува?
Причините са заседнал начин на живот и нездравословно хранене. Това води до промяна на състоянието в определените хормонални зони в женския организъм, където се натрупват подкожни мазнини и се задържа лимфна течност.

Как се третира?
Само с един метод не може да се постигне почти никакъв ефект. Антицелулитната програма трябва да съчетае няколко направления. На първо място е необходимо задължително да се спазва някакъв хранителен режим, да се спортува поне два пъти седмично или да се правят разходки по минимум 20 минути на ден и, да се направи програма в козметичен салон, водена от специалист. Би било чудесно ако всичко това е съпътствано с третиране на кожата с качествени продукти у дома.

Поддържане на килограмите
След като се приключи с антицелулитните процедури, е много важно да се задържат килограмите за дълго време. За това е необходима желязна дисциплина и здравословен начин на живот. Дамите, които се подложат на някои от по-долу изброените терапии след това следва да се хранят по-малко и по-често, да не натоварват организма с тежки храни (особено след 18-19 часа), да наблягат на плодовете, зеленчуците, минералната вода и пълнозърнестия хляб, да спортуват поне два пъти седмично, да не пропускат разходките и да посещават козметичните салони за поддържащи процедури.

Какво трябва да знаем за целулита?
Характерен е само при жените и е често разпространен. Проявява се през пубертета, може да се яви през бременността, при употреба на контрацептивни хапчета или след менопауза. При мъжете не съществува целулит, дори и при тези с наднормено тегло, тъй като той е свързан с женските полови хормони, които определят особеностите в строежа на женската кожа и типичната за нея прекомерна разтегливост. Засяга зоните свързани с репродуктивна функция - корем, бедра и ханш, рядко и горната част на ръцете.

Фактори, свързани с разпространението на целулита:

  • Наследственото предразположение
  • Възрастта
  • Неправилното хранене (голямо количество животински мазнини и малко количество растителни, изобилие от въглехидрати, липса на плодове, зеленчуци, витамини)
  • Наднорменото тегло
  • Колебанията в телесната маса - чести напълнявания и отслабвания
  • Заседналият начин на живот
  • Хормоналните нарушения (дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези, понижена функция на щитовидната жлеза, нарушение работата на подстомашната жлеза, един от вариантите на които е диабетът)
  • Вредните навици - цигари, алкохол
  • Твърде тесните дрехи и като следствие - нарушение на кръвообращението
  • Замърсена околна среда
  • Постоянните стресови ситуации.

Процедурите за лекуване на целулит са строго индивидуални. Желателно е да се започне със серия от изследвания, които да установят каква е причината за появата му. Дали е неправилно хранене, липса на движение, склонност към него, отпусната кожа или друго ...
Най-често се предписва подходящ режим на хранене, който е добре да бъде подготвен от специалист по диетично хранене. Избягвай приема на газирани напитки, алкохол, мазни и сладки неща, както и всички консервирани храни. Важно е да спреш приема на сол, тъй като тя вкарва вода в областите под целулита и го карат да изглежда още по-зле. Пий поне по 2-2,5 литра вода на ден.

Ако само се ограничи приема на храна, това няма да е достатъчно, тъй като така могат да се свалят килограми и на гърдите:)), но целулитът би останал. Определено ще се наложи да промениш някои навици от начина си на живот. Целулитът изисква време и търпение! Друга важна стъпка при борбата с целулита е движението. Това не означава, че следва по цял ден да тренираш фитнес или плуване, а да се прави сутрешна гимнастика, придружена с половин час ходене на ден. Препоръчителните спортове са плуване, фитнес, бягане, ходене и каране на велосипед (по възможност на открито).

Ако работата е свързана със седене и обездвижване, следва да се търсят причини да се става за малко от работното място и да се правят кратки разходки из офиса. След приключване на работния ден е добре краката да бъдат високо вдигнати поне за 5 минути. Също така се препоръчва редуването на студен и топъл душ. По този начин кожата се стяга и се стимулира кръвообращението. Добре е по време на душа да се масажират областите, засегнати от целулита.

Не на последно място е воденето на борба със стреса. Стресът отделя адреналин, който води до разпадане на мазнини, след което обаче съдейства за предизвикването на глад. Повечето хора, когато са под напрежение изпитват непрекъснат глад, което пък пречи на премахването на целулита.

Най-голямото заблуждение! Кремовете и лосионите против целулит се справят с проблема?! За съжаление те не го премахват, а действат стягащо на кожата като съдействат за това да не е чак толкова видим.

 

БЪРЗИ ВРЪЗКИ:

ПРОМОЦИИ

НОВИНИ

СПОРТЕН ЦЕНТЪР “АЯКС”

 

СПЕЦИАЛИЗИРАН ЗА ФИТНЕС, АЕРОБНИ И БОЙНИ СПОРТОВЕ С ПРОФЕСИОНАЛНИ ИНСТРУКТОРИ!
Повече от 23 години и съ...

прочетете още »


АБОНИРАЙ СЕ

Получавай известия по e-mail от спортен център "Аякс" за новости, промоции, промени в графици, цени и други.

Въведи твоя e-mail: