ЗА ДА СИ В ТЯЛОТО, КОЕТО ОБИЧАШ
НАЧАЛО
СПОРТОВЕ И УСЛУГИ
ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
ДРУГИ

TECHNOGYM

ХРАНЕНЕ И ЛЕКАРСТВА

Приемайки медикаменти за лечение на определени болести, организмът ни да страда от липса на някои витамини и минерали, а в други случаи се налага ограничаване консумацията на определени храни, минерали и витамини ... Някои препарати губят свойствата си, когато се съчетаят с конкретни хранителни продукти, а в други случаи - тяхното действие се усилва.

Ето и някои такива примери:

- Приемът на хормонални препарати предизвиква нарушение на обмяната на веществата. За предотвратяване на усложненията се препоръчва консумация на извара или други млечни продукти, риба, сушени кайсии, стафиди, тиква - или това са продукти, богати на пълноценни белтъчини, калий и витамини.

- При приемане на пикочогонни средства, трябва да се попълват запасите от калий в организма. В този случай помагат грах, спанак, киселец, картофи, кромид лук, моркови, цвекло, сушени кайсии, ябълки.

- Не е препоръчително аспиринът да се приема с портокалов (или друг кисел) сок. Подходящо е млякото.

- Мастноразтворимите витамини А, D, E, F и К трябва да се приемат след богата на мазнини храна, иначе не могат да се абсорбират от червата.

- Железните препарати, които се приемат за лечение на анемия, губят свойствата си в съчетание с кафе, чай, орехи, тестени изделия, млечни продукти.

- Ако се лекуваш с антитуморни препарати, консумирай храна, способстваща кръвотворната функция: черен дроб, риба, моркови, копър, нар.

- При прием на препарати, понижаващи протромбина в кръвта, изключи от храната си зелените зеленчуци (салата, зеле, спанак, коприва), които съдържат витамин К - той стимулира кръвотворната функция.


БЪРЗИ ВРЪЗКИ:

ПРОМОЦИИ

НОВИНИ

СПОРТЕН ЦЕНТЪР “АЯКС”

 

СПЕЦИАЛИЗИРАН ЗА ФИТНЕС, АЕРОБНИ И БОЙНИ СПОРТОВЕ С ПРОФЕСИОНАЛНИ ИНСТРУКТОРИ!
Повече от 23 години и съ...

прочетете още »


АБОНИРАЙ СЕ

Получавай известия по e-mail от спортен център "Аякс" за новости, промоции, промени в графици, цени и други.

Въведи твоя e-mail: