ЗА ДА СИ В ТЯЛОТО, КОЕТО ОБИЧАШ
НАЧАЛО
СПОРТОВЕ И УСЛУГИ
ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
ДРУГИ

TECHNOGYM

MUAY THAIЕКЗОТИЧЕН И СУРОВ ТАЙЛАНДСКИ БОКС

“Муай тай” заема основно място в културата на Тайланд. Има сведения, че този тайландски бокс е създаден от тайландски принц, който с него победил в двубои 12-те най-велики шампиона на Бирма. 
В днешно време Муай Тай е почти религия в Тайланд. 

Характерно за това бойно изкуство са "дълбоките" ритници с мощно вкарване на таза при удар. В двубоите по Муай тай са разрешени ударите с лакти и колена. Тъй като юмручният удар не се точкува, Mуай тай бойците го прилагат рядко. Стремежът е да се използват максимално най-мощните оръжия на това бойно изкуство - лактите и коленете. Разрешени са и подсечки посредством ритници в подбедрицата, които са забранени в кик-бокса. Прилагат се и хвърляния при клинч. Преди двубой се играе характерен ритуален танц. Обучението на бойците е сурово. За закаляване на подбедриците боецът рита ствол на дърво, обвит с въже или дори без въже. Бойците мажат пищялите и предмишниците със змийска отрова. Тя убива повърхностните нервни окончания и им позволява да нанасят и поемат по-силни удари. Начинът на нанасяне на ритниците и самото им трениране правят Муай Тай бойното изкуство, при което ритниците имат най-страшна сила. При тренировката боецът се стреми не просто да ритне опонента си, а да го "среже" на две. Мислената атакувана точка се намира малко след тялото на съперника. 

Погрешно се смята, че набиращият известност тай-бокс е еквивалентен на муай тай. Тай-боксът е стил в кик-бокса, при който са разрешени ударите с колена, подсечките в подбедриците и хвърлянията. Лактите и начинът на оценяване, както и ритуалният танц, отсъстват.

Нокаутите и тежките контузии са ежедневие, а специалистите в този спорт редовно печелят състезанията по фул-контакт на различни нива по цял свят. Към тайландските боксьори се е изпитвало страхопочитание заради тяхната жестокост и смелост в боя. Били са уважавани заради тези си качества в цяла югоизточна Азия. 

В наши дни за Муай Тай боксьорите се смята че те са едни от най-добре подготвените атлети в Света. Това е така, защото състезанията са доста тежки. Играят се пет рунда по три минути, като екипа на състезателя включва къси гащета, боксови ръкавици и боксова шина за зъбите. Ударите с лакът на ринга са разрешени само в Тайланд. В Европейските състезания не са разрешени такива удари, така че това до известна степен улеснява състезателите, но всичко е относително. Съществуват и аматьорски състезания, където рундовете и минутите са по-малко и е задължително носенето на протектори.

Внимание ! Спортът е подходящ за деца над 10 годишна възраст !!!

Спортен център “Аякс” те предупреждава, че резултатите от тренировките са строго индивидуални и зависят от естествените дадености на организма, теглото, здравословното състояние, режима на хранене и волята ти. Не очаквай чудесата да се случат веднага. Едно от качествата които развива спорта е търпението и волята да постигнеш желаната цел.

Свържи се сега с нашия инструктор по телефона или на място, за да разбереш подробности.

 

БЪРЗИ ВРЪЗКИ:

 

ПРОМОЦИИ

НОВИНИ

СПОРТЕН ЦЕНТЪР “АЯКС”

 

СПЕЦИАЛИЗИРАН ЗА ФИТНЕС, АЕРОБНИ И БОЙНИ СПОРТОВЕ С ПРОФЕСИОНАЛНИ ИНСТРУКТОРИ!
Повече от 23 години и съ...

прочетете още »


АБОНИРАЙ СЕ

Получавай известия по e-mail от спортен център "Аякс" за новости, промоции, промени в графици, цени и други.

Въведи твоя e-mail: