ЗА ДА СИ В ТЯЛОТО, КОЕТО ОБИЧАШ
НАЧАЛО
СПОРТОВЕ И УСЛУГИ
ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ
ДРУГИ

TECHNOGYM

СМЕСЕНИ БОЙНИ ИЗКУСТВАMMA – Mixed Martial Arts

Смесените бойни изкуства (от английски mixed martial arts), по-известни като MMA, е тип боен спорт, който включва различни бойни техники, с помощта на които да се постигне победа над опонента. MMA бързо набира популярност в последните години.

В MMA се използват различни техники от страйкинга (striking) и граплинга (grappling). Striking-a включва ритници, колена и удари с ръце, докато grappling-а борави със задържания, ключове и хвърляния. Методи като бъркане в очите, хапане, куки и закачания не се позволяват в повечето турнири. А в някои организации се забраняват удари с глава, лакти и др.

MMA започва като състезание по съпоставяне на две различни бойни изкуства едно срещу друго (например борец и боксьор) при минимални правила, за да може да се докаже ефективността на даденото бойно изкуство в ситуация на улицата. В началото борците са доминирали, тъй като страйкърите не са били обучавани на борба на земята. С времето това се променило и страйкърите започнали да обръщат повече внимание на граплинга, а също и обратното. Съвременните турнири по свободен бой произлизат от подобен тип мероприятия, но правилата в тях са много по-стриктни, макар че варират в различните турнири и организации.

В мачовете по MMA победата се достига чрез съдийско решение, предаване или нокаут. Човек от отбора на играча също може да прекрати играта като хвърли кърпа на ринга. Мачът може да бъде спрян и по лекарско решение, ако един от състезателите е много лошо ранен или не е в състояние да се защитава адекватно и да продължи двубоя.

Самите бойци трябва да тренират различни бойни стилове за да надделеят над съперника си. MMA тренировката обикновено включва бой на земя или изправен и бой в клинч. Специално внимание за страйкинга се отделя на бокса и кик-бокса. Те подобряват ритането, удрянето с ръце и колена и най-важно - правилната стойка. Някои състезатели тренират и муай-тай за да подобрят силата на ударите си в клинч. Тренировки като джу-джицу и самбо подобряват играта на земя, които се доразвиват от борба или джудо.

Повечето от най-добрите състезатели са комплексни играчи - обучени добре на страйкинг и граплинг. Но всички те са се специализирали повече в една от двете обалсти.

Повече полезна информация относно ММА може да получите на официалния сайт на Българска Федерация по ММА http://www.mmabg.com

ВНИМАНИЕ!!!
Всеки член на Клуба по Смесени Бойни Изкуства (ММА) към здравен и спортен център "Аякс" носи отговорност за действията и постъпките си извън клуба. Подписаната от него декларация му забранява да ползва наученото освен в клуба, по време на тренировки или при неизбежна отбрана.

Спортен център „Аякс” те предупреждава, че резултатите от тренировките са строго индивидуални и зависят от естествените дадености на организма, теглото, здравословното състояние, режима на хранене и волята ти.
Не очаквай чудесата да се случат веднага. Едно от качествата които развива спорта е търпението и волята да постигнеш желаната цел.

Свържи се сега с нашия инструктор по телефона или на място, за да разбереш подробности.


БЪРЗИ ВРЪЗКИ:

 

ПРОМОЦИИ

НОВИНИ

СПОРТЕН ЦЕНТЪР “АЯКС”

 

СПЕЦИАЛИЗИРАН ЗА ФИТНЕС, АЕРОБНИ И БОЙНИ СПОРТОВЕ С ПРОФЕСИОНАЛНИ ИНСТРУКТОРИ!
Повече от 23 години и съ...

прочетете още »


АБОНИРАЙ СЕ

Получавай известия по e-mail от спортен център "Аякс" за новости, промоции, промени в графици, цени и други.

Въведи твоя e-mail: